Asma Tavan

Asma Tavan Nasıl Yapılır?
Ev ya da ofislerde, iç mimari oldukça farklı boyutlara taşınan ve ihtiyaçların modern tasarımlarla birleştiği bir alandır. Asma tavan da iç mimari de fark yaratan tavan kaplama uygulamalarından biri olarak görülmektedir. Sadece dekoratif amaçla olabileceği gibi, tavanda açıktaki tesisatı gizlemek, ses, ısı ve rutubet yalıtımı sağlamak için de kullanılan akılcı bir yöntemdir.
İçindekiler
- Asma Tavan Çeşitleri Nedir?
- Yapım Aşamaları Nedir?
1.Asma Tavan Çeşitleri Nedir?
Birbirinden farklı çeşidi, rengi ve modeli bulunan asma tavanların, aynı zamanda led ışıklı ya da ışıksız modelleri de olabilmektedir. Ülkemizde ise bu tarz tavan uygulamalarında alçıpan, ağırlıklı olarak kullanılsa da, alüminyum ya da galvaniz de tercih edilmektedir. Alçıpan asma tavanlar genelde ev gibi yaşam alanlarında bulunurken, metal asma tavanlar ofislerde, alışveriş merkezleri, hastaneler, üniversiteler gibi kamuya açık alanlarda görülebilmektedir. Bu yüzden kullanım alanı ve amacına göre asma tavan çeşidi belirlemek daha sağlıklı olacaktır. Bir diğer yazımız olan tavan tadilatı yaptırırken dikkat edilmesi gereken unsurları listelediğimiz yazıya da linkten ulaşabilirsiniz.

2.Yapım Aşamaları Nedir?
- Bu uygulamaherkesin tam anlamıyla yapabileceği bir uygulama olmamakla birlikte, yaptırmak için uzman bir kişi ile çalışılması gerekir.
- Uzman seçiminden sonraki ilk işlemde asma tavan için tavanın durumuna göre taşıyıcı tavan u profilleri alt duvar yüzeyine işaretlenmelidir.
- İşaretleme yapılan kot diğer duvarlara taşınır ve sabitleme hattı bir çırpı ile duvar boyunca çizilir.
- Tavana yerleştirilecek olan u profilleri belirlenen çizgi üzerinde yerleştirilip, sabitlenir. Bu noktada vida aralıkları 60 santimetre olmalıdır.
- Uygulama yapılacak bölgede askı çubuklarının uzaklığı belirli aralıklarla yapılmalıdır. Bu aralık işlemi sonrasında ana çubuklar ve ana profilin hangi duvara paralel olacağı belirlenir.
- Ana profiller duvar yüzeyine yerleştirilir ve sabitlenir. Seçilen modele göre işleme devam edilir.
- Modelin asıl ortaya çıktığı işlem bu süreçten sonra başlamaktadır. Bu aşamada askı çubukları konumlandırılır ve yangın, havalandırma gibi durumlar için önlem alınır.
- Asma çubuklar ve tali profiller yerleştirilir. Bunun ardından alçı levha yerleştirilir ve sabitlenir.
- Sabitleme işleminin ardından tüm kontroller yapılır ve belirlenen model yerleştirilerek asma tavan yapımı bitirilir.